Odkryto nieznaną linię przodków Europejczyków

16 listopada 2015, 14:00

Przeprowadzona niedawno analiza genetyczna szczątków ludzkich z późnego paleolitu (ok. 13 000 lat temu) ujawniła istnienie czwartej, nieznanej dotychczas, linii genetycznej współczesnych mieszkańców Europy. Linia ta pochodzi z populacji łowców-zbieraczy, którzy wkrótce po opuszczeniu Afryki przed 45 000 lat oddzieliła się od zachodnich łowców-zbieraczy i osiedliła na Kaukazie, na dzisiejszym pograniczu rosyjsko-gruzińskim



Naukowcy prześledzili aktywność i przemiany likopenu w organizmie

13 listopada 2015, 11:57

Posługując się likopenem z większym ciężarem cząsteczkowym, naukowcy dowiedzieli się, jakim przemianom metabolicznym podlega on w ludzkim organizmie. Okazuje się, że niedługo po wchłonięciu izomery all-trans są przekształcane w formę cis.


Ocieplenie zagraża rekinom

12 listopada 2015, 13:43

Naukowcy z University of Adelaide ostrzegają, że coraz cieplejsze oceany oraz rosnące w nich stężenie CO2 mogą znacząco upośledzić rozwój rekinów. To z kolej wpłynie na cały łańcuch pokarmowy oceanów. Ekolodzy morscy z University of Adelaide informują na łamach Scientific Reports o wynikach długotrwałego eksperymentu.


Pojedyncza dawka antybiotyków zmienia mikrobiom nawet na rok

12 listopada 2015, 11:15

Dwa randomizowane testy na zdrowych ochotnikach wykazały, że pojedyncza dawka antybiotyków może na całe miesiące zmienić mikrobiom jelit. W niektórych przypadkach zmiana utrzymywała się nawet przez rok. Zmiany takie mogą ułatwić zadanie wielu patogenom, w tym śmiertelnie niebezpiecznemu Clostridium difficile.


Mięso a ryzyko raka nerki

10 listopada 2015, 11:03

Dieta bogata w mięso może prowadzić do rozwoju raka nerki. Niektóre techniki przygotowywania mięsa, takie jak smażenie i pieczenie metodą barbecue powodują, że w mięsie powstają związki rakotwórcze


Napoje energetyzujące podwyższają ciśnienie i poziom norepinefryny

9 listopada 2015, 11:57

Zespół Anny Svatikovej z Mayo Clinic wykazał, że spożycie napojów energetyzujących podwyższa ciśnienie i poziom norepinefryny.


Śmieciowe produkty nie napędzają epidemii otyłości w USA?

6 listopada 2015, 13:57

Najnowsze badanie Food and Brand Lab Uniwersytetu Cornella na reprezentatywnej próbie dorosłych wykazało, że dla 95% populacji nie ma związku między wskaźnikiem masy ciała (BMI) a spożyciem śmieciowego jedzenia.


Złośliwa transformacja komórek tasiemca w ludzkiej tkance

5 listopada 2015, 17:38

Dzięki współpracy naukowców z Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom (CDC) i brytyjskiego Muzeum Historii Naturalnej udało się postawić przedziwną diagnozę: inwazji nieprawidłowych, namnażających się i genetycznie zmienionych komórek tasiemca karłowatego (Hymenolepis nana) w ludzkich tkankach. To nowy mechanizm chorobowy, wskazujący na związki między zakażeniem a nowotworem.


Grafen i azotek boru lepsze od krzemu

2 listopada 2015, 14:09

Większość czujników, dzięki którym nasze urządzenia domowe zyskały miano "inteligentnych", pracuje dzięki temu, że wykrywa zmiany w oporności elektrycznej w obecności pola magnetycznego. Zwykle urządzenia takie (zwane w skrócie MR) są wykonane z krzemu. Teraz naukowcy z Narodowego Uniwersytetu Singapuru stworzyli MR z grafenu i azotku boru


Cambridge udoskonala akumulatory

2 listopada 2015, 09:09

Naukowcy z University of Cambridge pokazali, jak pokonać kilka problemów uniemożliwiających obecnie znaczne udoskonalenie akumulatorów. Stworzyli akumulator litowo-powietrzny, który charakteryzuje się bardzo wysoką gęstością energetyczną, jego wydajność wynosi ponad 90% i wytrzymuje ponad 2000 cykli ładowania/rozładowania.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy